Ons verhaal
Elke held (of schurk) heeft een oorsprong. Een achtergrondverhaal dat de ware aard onthult van het personage dat je snel zult gaan liefhebben (of haten). Kwekersgilde is niet anders. Dus laat ons verhaal beginnen!
Bij het Erasmus Medisch Centrum deed Patrick jarenlang succesvol onderzoek naar auto-immuunziekten. In 2017 gaf hij deze geweldige baan op om zijn droom te volgen. Gedreven door het doel een tastbare impact te maken op de wereld, startte hij ‘Kwekersgilde Circular Urban Farm’. Hier transformeerde hij naar een circulaire stadskweker (urban farmer). Zijn huidige missie is om consumenten meer bewust te maken van lokaal, duurzaam en gezond voedsel dat in een stedelijke omgeving wordt geteeld.
Vanuit Dordrecht wilt Kwekersgilde een impact maken op lokaal niveau. Dit doen we door kostbare reststromen om te zetten in gezonde grond. Zo kunnen we producten telen op iets wat anders als 'afval' zou worden bestempeld. Dit is niet alleen circulair (waarbij iets zijn waarde behoud) maar 'afval' krijgt hierdoor zelfs meer waarde! Dit noemen we regeneratief.
Met een bakfiets halen we in heel Dordrecht deze reststromen op. Hierbij concurreren we met grote afvalbedrijven. Daarnaast overtuigen we consumenten dat hun 'vuilnis' kan worden gebruikt om onze aarde te helpen. Dit is geen gemakkelijke opgave. Het aanbieden van een alternatieve, duurzamere manier van leven wordt niet altijd met open armen ontvangen.
Inmiddels heeft Kwekersgilde zich stevig verankerd in de stad Dordrecht en omgeving. We zijn verbonden aan lokale restaurants, scholen, sociaal-culturele organisaties en bedrijven, stadstuinen, gemeenten en meer. Door kennis over te dragen en gezond en lokaal voedsel te produceren, zoals onze beroemde oesterzwammen gekweekt op koffiedik, maakt Kwekersgilde elke dag een impact!
Urban farm met een missie
Doordat veel van ons voedsel van ver komt en bewerkt wordt raken we de verbinding hiermee kwijt. Door de keten van het voedsel korter en zichtbaarder te maken, kunnen we deze verbinding weer herstellen. Wanneer we ons voedsel leren kennen zullen we anders gaan kijken naar afval, de mogelijkheden hierin gaan zien. Het opleiden van consumenten en bedrijven helpt in het tegengaan van voedselverspilling.
Het mantra dat wij volgen is: ‘Reduce, Replace en Re(de)fine’. Steeds weer zijn wij op zoek naar mogelijkheden om afval om te zetten in kostbare grondstoffen of producten. Terwijl we dit doen verbinden we mensen aan lokaal voedsel uit de regeneratieve landbouw. Elke dag proberen we een verschil te maken voor de planeet, haar bewoners en ons eigen leven. We maken allemaal deel uit van de aarde en moeten haar dienen en niet uitputten!
Samen werken we aan een betere toekomst
Kwekersgilde wil inspireren en ondersteunen bij de overgang naar een ‘voedselweb’ dat zoveel mogelijk gebruik maakt van reststromen. Het voorbeeld dat wij geven in Dordrecht kan uiteindelijk in heel het land worden gedaan. Op een regeneratieve en ‘klimaatpositieve’ manier omgaan met reststromen.
Dit voedselweb zal bestaan uit veel verschillende kleine groepen die allemaal samenwerken binnen de principes van de circulaire economie. Samenwerkend als een gemeenschap, waar kennis, overvloed en middelen worden gedeeld, zal ons dichter bij een betere toekomst voor de planeet en haar bewoners brengen.