Dordtenaar kweekt oesterzwam op koffieprut van horecazaken

Gepubliceerd op 5 maart 2018 om 10:58

Twee keer per week haalt Patrick Asmawidjaja (37) koffiedrab op bij de Dordtse horeca. Die gebruikt hij voor het kweken van zwammen.

Een twintigtal sausemmers staat opgestapeld in een van de kamers van de woning van Patrick Asmawidjaja. Alsof het bomen zijn, groeit uit een aantal van de emmers een bundel oesterzwammen. ,,Het is superleuk om te doen en heel mooi om te zien'', zegt de Dordtenaar enthousiast.

De paddenstoelen worden gekweekt op de koffieprut die overblijft bij Dordtse restaurants en koffietentjes. Elke zondag fietst Asmawidjaja langs een aantal zaken om zijn emmers te vullen. Op woensdag maakt zijn vrouw Sjanneke hetzelfde rondje. Aan de prut die ze verzamelen, voegt Asmawidjaja vliesjes van koffiebonen, een beetje kalk en mycelium (schimmel) toe.

Lees het volledige artikel hier